Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България ще купи два медицински хеликоптера

Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“

България ще купи два медицински хеликоптера

Снимка: Pixabay

България ще закупи две хеликоптерни линейки със сумата от 20 млн. лева. Това съобщи в парламента заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, цитирана от Нова телевизия. Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“.

С европейските средства ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура в страната и последващ ремонт на машините. 

Още по темата

До месец ще започне конкурсната процедура за доставчик на машините. На този етап министерството не си е поставило крайни срокове по проекта.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни, че на базата на неговия опит доставката на хеликоптери отнема поне година и половина.

Именно директорът на Планинската спасителна служба първи алармира за нуждата от медицински хеликоптери през лятото на 2019 г. след няколко спасителни акции в планината. Тогава той обясни, че военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Но по света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. „Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни“, обясни Нешев.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии